Hannun vaakunaa kaivataan Puolangantien varteen

Isan fanikerho ja Puolangan Martat kävivät 26.7. tutustumassa Kurimon alueeseen. Monet ryhmäläisistä olivat hyvin perillä rautaruukkiin liittyvistä asioista esim. Ilmari Kiannon kirjan Patruunan tytär sekä Isa Aspin elämän ja Tapahtui Kurimossa näytelmän kautta.  Seura on kunnostanut Puolangan vanhalla hautausmaalla olevia Kurimon ruukissa valmistettuja hautaristejä ja rautaruukissa työskennelleet henkilöt olivat sitäkin kautta tulleet tutuiksi. Vanha hautausmaa on Puolangan kirkon välittömässä läheisyydessä.

Myös uusia havaintoja tehtiin vierailun aikana. Allekirjoittanut esitteli alueella olleiden rakennusten kivijalkoja ja kurkistettiin patruunan viinikellariin ja pähkäiltiin joen yli mennyttä torvea paljelaitokselta valimoon.  Vieraille oli uusi se tieto, jonka Jurvalan isännät Jaakko ja Reeti ovat kertoneet  v. 1968 Hilkka Pasolle (nyk. Virkkunen);  ristipytingin eli ruukin konttorirakennuksen hirret siirrettiin Puolangalle ja niistä tuli komea kauppakartano.  En muistanut kauppiaan nimeä ja rakennus paloi 1900-luvun alkupuolella. Kauppakartanon sijaintia jäätiin miettimään. Laskeskeltiin rautaruukin aikaista liikennettä ja ruukin välillistä työllistävää vaikutusta. Malmin kuljetusten lisäksi poroja tuli Väyrylän kylän Salmiselta, josta saattoi sadan poron raito tuoda kalkkikiveä. Malmin nostajia oli lukuisilla järvillä ja miilunpolttajia tarvittiin myös paljon.

Kainuun maakuntajuhlat ovat tänä vuonna Puolangalla. Martti Köngäs esittää juhlassa Kainuun kuninkaan pojasta tarinan, joka on kerrottu Ilmari Kiannon kirjassa ja liittyy Pyssylampeen. Köngäs esitti  tuon mielenkiintoisen tarinan Kurimon kosken partaalla ja sai kuulijoilta kannustavat aplodit. Martat tulivat makkarat ja halot mukanaan ja viettivät muutaman hetken Metsähallituksen laavulla ja menivät sitten kahville Ellen Polvelan mökille.
Laavulla Laavulla2DSCN5197 Martat2ryhma

Kategoria(t): Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.